Gerbang Aspirasi Generasi Mahir

HomeGen ZKemahiran

Kemahiran

Perhatian guru dan pelajar pengguna Android, 5 fungsi tersembunyi berguna

Pastinya ramai di antara kita yang menggunakan Android sebagai peranti harian. Malah mengikut kajian kami, lebih 85% pembaca GPSBestari menggunakan sistem pengoperasian ini. Oleh itu,...

Panik semasa temu duga dalam talian? Dr Zulkifli kongsi tip penting yang boleh dipraktikkan

GPSBestari senaraikan enam tip penting menghadiri sesi temu duga secara dalam talian seperti yang dikongsikan oleh Kaunselor Majlis Amanah Mara (MARA), Dr Zulkifli Hussain di laman Facebook beliau, baru-baru ini.

Komputer tiba-tiba hidup sendiri daripada sleep mod? Jangan risau, ikuti cara ini untuk mengatasinya

Meletakkan komputer pada mod tidur adalah antara perbuatan yang biasa dilakukan selepas habis menggunakannya. Ini kerana dengan menggunakan mod tidur, komputer akan mudah untuk...

Mahu sediakan slaid pembentangan yang efektif? Cikgu Muhammad Sabiq ada caranya

Menyediakan kertas pembentangan adalah satu perkara yang sangat penting lebih-lebih lagi jika hendak membuat ringkasan laporan untuk dibentangkan kepada umum. Slaid pembentangan juga memainkan peranan...

Hazieque Aqashah suka cabaran dan kreatif bangunkan inovasi

Bagi Hazieque Aqashah Mohd Famy, 19, inovasi bukanlah sesuatu yang baharu dalam kehidupan hariannya kerana minat dalam bidang tersebut berputik ketika dia beralih ke sekolah menengah.

5 fungsi baharu Google Meet yang sangat memudahkan kerja, cikgu-cikgu mesti cuba!

Mengajar secara maya ini bukannya mudah, banyak yang perlu dititikberatkan bagi memastikan semua murid dapat menerima ilmu dengan sempurna. Bayangkan, semasa kelas sedang berlangsung, tiba-tiba...

Alamak, terpadam fail secara tidak sengaja! Usah panik, ikuti tip ini

Pernah tak anda terpadam fail secara tidak sengaja di komputer? Selepas itu bila semak di dalam Recycle Bin untuk memulihkannya kembali, tidak jumpa langsung....

Pelajar Malaysia masih ketinggalan dalam kemahiran digital – Coursera

Malaysia berdepan keperluan mendesak bagi merapatkan jurang kemahiran semasa dengan lebih pantas seiring usahanya untuk merancakkan agenda ekonomi digital, menurut Laporan Kemahiran Global Coursera. Laporan...

Audio komputer tidak berfungsi? Ini cara selesaikan masalah itu

Apabila sedang mengikuti kelas PdPR, antara perkara yang paling penting adalah memastikan audio komputer sentiasa berfungsi supaya tidak timbul masalah suara ketika proses pembelajaran...

Alamak! Telefon jadi perlahan, ini cara atasinya

Pernah atau tidak, telefon anda menjadi perlahan setelah menggunakanya untuk beberapa bulan. Pastinya sakit hati bukan? Mahu buka Google Meet pun mengambil masa yang lama. Sebenarnya,...
165,358FansLike
4,980FollowersFollow
631FollowersFollow
17,100SubscribersSubscribe

TOP 5

Lajukan komputer anda dengan 4 kaedah ini!...

0
“Aih, baru je bukak komputer ni, dah slow dah!” Pernah tak mengeluh seperti di atas? Ya, tengah bersemangat nak selesaikan tugasan yang cikgu beri, tiba-tiba...

13 “Shortcut” dalam Windows yang perlu diketahui...

0
Tidak kisahlah anda seorang pelajar mahupun telah berkerjaya, pengetahuan mengenai komputer memang sangat penting untuk diketahui pada masa kini. Jika anda seorang pengguna sistem pengoperasian...

Alumni kolej Matrikulasi berkongsi tip untuk dapat...

Sejak akhir-akhir ini, ramai pelajar sukar mengikuti proses pembelajaran yang berlangsung secara dalam talian dengan baik. Keadaan semasa yang memberi banyak kekangan menyebabkan ada...

10 tip mudah cipta animasi dan aplikasi...

1
Menghasilkan animasi tidak begitu mudah kerana perlunya pergerakan yang kelihatan boleh diterima akal dan adakalanya perlu melanggar peraturan graviti dan fizik. Namun, mempelajari pergerakan yang asas yang mudah akan membantu kita dalam menghasilkan animasi dengan baik.
telefon cepat kehabisan bateri boleh membuatkan pelajar terlepas kelas PdPR

Pelajar boleh ikuti 6 cara ini supaya...

0
Berbanding dahulu, penggunaan telefon pada masa kini boleh dikatakan sesuatu yang penting kerana ia memudahkan urusan hidup kita. Bagi pelajar, mempunyai peranti ini juga...